Voorlichting en optreden in Meerssen, 22-06-2018 - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Voorlichting en optreden in Meerssen, 22-06-2018

MHT LESGROEPEN > Gelderland > Neede > Optredens > 2018
Wie goed doet, goed ontmoet...

Als muzikant ben je altijd zoek naar het beste geluid. Daarom worden geluidsinstallaties voor en tijdens optredens altijd zo goed mogelijk afgeregeld en lopen de muzikanten steeds weer de zaal in om naar het geluid te luisteren. Heb je het geld (ervoor over), dan werk je zelfs met een geluidsman.

Eens in de zoveel tijd worden geluidsinstallaties en alles wat daar zoal bij hoort vervangen (denk o.a. aan microfoons). Ik wilde vorig jaar mijn geluidsinstallatie vervangen.

Omdat ik in principe alleen gebruik maak van mijn geluidsinstallatie en dus ook alles alleen moet inladen, vervoeren, uitladen, opzetten, afbreken (alles ook zo weer terug) en ook een dagje ouder word, zocht ik een handzame geluidsinstallatie.

Je gaat dan met een bepaald bedrag in je hand rondkijken, testen en ervaringen lezen. Langzamerhand kom je dan tot een keuze. In mijn geval was dat een bepaald type geluidsinstallatie van het merk Bose. Het toeval wilde dat ik op Marktplaats een dergelijke geluidsinstallatie te koop zag staan. “Slechts twee keer gebruikt”, stond erbij. Ja, die verhalen kennen we!

Toch maar een mailtje er aan gewijd. Zo kreeg ik contact met ene Toos. Toos kon mij zelf niet veel vertellen over de geluidsinstallatie. Deze was van haar man geweest die vorig jaar april aan een ernstige ziekte was overleden. Ik besloot de gok te wagen en naar Limburg af te reizen (daar woont Toos).

In Limburg aangekomen ontmoette ik Toos. Toos, ook niet gek, had een kennis uitgenodigd om aanwezig te zijn. Toos zal wel gedacht hebben, zo meteen word ik overrompeld door een louche figuur. Ik neem haar die gedachte absoluut niet kwalijk. Sterker nog, het is zelfs heel verstandig van haar!

De koffie en bijbehorende Limburgse vlaai stonden gastvrij klaar; zoals Limburgers zijn. Tijdens de koffie werd er gesproken over wijlen de man van Toos, hobby’s van Toos, mijn hobby’s, over Aartje (mijn vrouw), kortom over van alles. Toos vertelde mij o.a. ook dat ze als vrijwilligster werkte in een buurthuis.

Het type Bose installatie dat Toos te koop had, was helaas niet het type dat ik zocht. Ik zag dan ook van de koop af. Ergens voelde ik mij wel bezwaard en beloofde Toos dat ik mijn best zou doen om voor haar geluidsinstallatie een koper te vinden.

Toos vond het op haar beurt vervelend dat ik de lange reis voor niets had ondernomen. Ze overhandigde mij twee microfoons. Ik wilde deze wel van haar kopen, maar Toos stond erop dat ik ze zo mee zou nemen. Tja, daar sta je dan ver van huis. Op dat moment wist ik al dat ik het goed zou maken met Toos. Immers, wie goed doet, goed ontmoet.

Los van het feit dat ik later een koper vond voor de geluidsinstallatie van Toos, nam ik mij voor om een keer in het buurthuis waar Toos werkte kosteloos op te gaan treden. Begin dit jaar heb ik met Toos over dit idee gesproken. Toos vond dit een leuk idee.

Op 22-06-2018, was het zover. Omdat het een lange rit was, vroeg ik Janny (een van mijn ‘leerlingen’) of zij ook mee wilde gaan. Dan kon zij Aartje (longpatiënt) indien nodig ook wat ondersteunen. Hiernaast, wilde ik in het buurthuis ook iets meer vertellen over de mondharmonicatherapie (MHT). Janny, Aartje en ik konden dan samen een lied spelen.

De vrijwilligers in het buurthuis (multifunctioneel ontmoetingspunt De Ketel) waren allemaal erg gastvrij. De koffie, rijstevlaai en Toos stonden op ons te wachten. Daarna was het voor mij uitladen en opzetten van mijn Bose geluidsinstallatie. Inderdaad, ik heb er eentje gekocht.

Door het ‘uithoren’ van Toos wist ik wat voor muziek men leuk vond. Die smaak verschilt overigens niet zoveel van de algemene smaak van muziek in Overijssel. In Limburg heeft men wel wel iets meer met Duitstalig, Benny Neyman en André Rieu. Mijn standaardrepertoire hoefde ik dan ook niet al te veel aan te passen.

Na een korte koffiepauze speelden Janny, Aartje en ik - zoals ons voorgenomen - tweestemmig het mooie lied Whispering Hope. Hierna vertelde ik ook wat meer over MHT.

In mijn voor deze middag samengesteld repertoire zat ook Il Silenzio (de stilte). Dit speciaal voor Toos. Een van mijn andere ‘leerlingen’ Coosje heeft op mijn verzoek bij dit lied een kort, maar wel indrukwekkend, gedichtje geschreven. Dit gedichtje past heel mooi in een tussenstukje wanneer ik zelf even niet speel. Extra mooi is het wanneer iemand dit gedichtje rustig kan voordragen. Die persoon was er gisteren: Nicole. Er was geen tijd om het lied samen een keer te repeteren. Maar Nicole straalde rust uit. Ik wist dan ook dat het goed zou komen. En dat was ook zo. Nicole deed het prachtig.

Nicole deed het zelfs zo mooi dat ik na afloop het verzoek kreeg om Il Silenzio nogmaals te spelen. Een van de aanwezige dames uit het publiek wilde dit lied graag nog een keer horen. Il Silenzio was het lievelingslied van wijlen haar man. Natuurlijk wilde ik Il Silenzio nog wel een keer spelen, maar dan wel weer samen met Nicole. Alzo geschiedde.

Zo kwam er een eind aan een dag die in het teken stond van ‘wie goed doet, goed ontmoet’.

Naschrift: Op zaterdag,18 augustus 2018, stuurde Josee Ramakers mij onstaand filmpje. Waarvoor mijn hartelijke dank.
Terug naar de inhoud