Nationale Molendag; 12-05-2018 - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Nationale Molendag; 12-05-2018

MHT LESGROEPEN > Gelderland > Neede > Optredens > 2018

12 en 13 mei 2018 Nationale Molendag
 
Pal achter café-restaurant De Olde Mölle in Neede staat De Hollandsche Molen die, zoals hij er nu staat, in gebruik is genomen in januari 1927. Dit nadat de standaardmolen die er stond werd verwoest door de cycloon van 10 augustus 1925. De vereniging De Hollandsche Molen heeft in samenwerking met het Nationaal Steuncomité "Stormramp" de bouw van de nieuwe molen verzorgd. De molen werd in 1998/1999 gerestaureerd.
 
Ongeveer eens per tien jaar is er een complete verfbeurt nodig. Molenaar Bennie Mensink diende hiernaast recent ook een plan in voor de bouw van een kantoortje en een WC. De Hollandsche Molen in Neede is eigendom van de gemeente Berkelland die voor de kosten opdraait.
 
Molenaar Bennie Mensink had de stille hoop dat alle werkzaamheden voor mei 2018 zouden zijn afgerond. Op 12 en 13 mei is het Nationale Molendag. Ook De Hollandsche Molen in Neede doet daar aan mee. Het liefst natuurlijk in een opgeknapte molen. Helaas zijn alle geplande werkzaamheden nog niet uitgevoerd. Handige vrijwilligers kunnen zich nog steeds melden!
 
MHT Neede heeft haar onderkomen in café-restaurant De Olde Mölle in Neede. Men wordt daar altijd gastvrij ontvangen en idem zo behandeld. Al vaker is door MHT Neede nagedacht om hiervoor iets terug te kunnen doen. Op het moment dat men van de plannen (verbouwing) en wensen (deelname aan de Nationale Molendag) van molenaar Bennie Mensink kennis nam, zag men haar kans schoon. Zou het niet leuk zijn om dan een muzikale bijdrage te leveren? Er werd contact gelegd met de molenaar en afspraken voor een muzikale bijdrage werden gemaakt.
 
Zaterdag, 12 mei 2018, was het dan zover. Rond 09.00 uur waren de eerste mondharmonicaspelers van MHT Neede al aanwezig om de stoelen en geluidsinstallatie klaar te zetten. In de molen werd iedereen de hele dag ontvangen met koffie en pannenkoeken (vrijwillige bijdrage). Rond 11.00 uur klonken de eerste tonen van MHT Neede onder leiding van Jan Groot Kormelink. 

Er was een gezellige sfeer rond de molen en de tijd vloog voorbij. Twee optredens van een uur werden door MHT Neede verzorgd. Bij een derde optreden mochten alle mondharmonicaspelers van MHT Neede een verzoeknummer kiezen.
 
Rond 14.00 uur werd mij verzocht een paar nummers te spelen. Na een half uurtje spelen, verzocht ik andere spelers om de microfoon van mij over te nemen. De meesten deden dit voor het eerst. Zo ontstonden er spontaan combinaties van spelers. Iedereen werd zo weer een ervaring rijker. 

Rond 15.00 uur kwam er een einde aan een gezellige bijdrage aan de Nationale Molendag bij De Olde Mölle in Neede.
 
Wie weet volgend jaar weer ........
 
Jan Mulleman
 
 
 
 
 
Terug naar de inhoud