MHT Neede 2017, 04-10-2017 - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

MHT Neede 2017, 04-10-2017

MHT LESGROEPEN > Gelderland > MHT Neede 2017

 
In oktober 2017 startten in Neede weer gratis mondharmonicalessen voor mensen met ademhalingsproblemen

 
Hebt u ademhalingsproblemen zoals COPD, longkanker en de ziekte van Parkinson, dan is mondharmonicaspelen misschien wel wat voor u. De ervaringen zijn dat de controle en kracht van de ademhaling door mondharmonicaspelen toenemen.
 
 
De mondharmonica is het enige instrument waarop in- en uitademend wordt gespeeld. Terwijl muziek wordt gemaakt, worden spelenderwijs ademhalingsoefeningen gedaan.
 
 
Kennis van het notenschrift is niet noodzakelijk omdat de muziek wordt genoteerd in een combinatie van noten en cijfers. Deze cijfers verwijzen naar de corresponderende nummers boven de kanalen van de mondharmonica.
 
 
Doorgaans wordt er wekelijks les gegeven waarbij naast de gezondheid de gezelligheid een grote rol speelt. Samen worden er gezellige liedjes gespeeld die men ook thuis met begeleidingsmuziek kan oefenen.
 
 
De ervaring is dat mensen graag naar de mondharmonicalessen komen. Men ontmoet daar lotgenoten die op den duur lief en leed met elkaar delen. Met name voor alleenstaanden kan het laatste erg belangrijk zijn.
 
 
Hier is het niet om begonnen, maar het is toch mooi meegenomen, muziek maken is ook een uitdagende taak voor de hersenen. Het maakt het brein fitter en beter in staat zich aan te passen aan het ouder worden.
 
 
Het mondharmonica spelen gebeurt op een diatonische C-mondharmonica. Dit instrument is redelijk betaalbaar, duurzaam en gemakkelijk schoon te maken/houden. Een goede mondharmonica koopt u al vanaf ca. € 25,00. Het totale lespakket kost ca. € 40,00 (mondharmonica, tafelmuziekstandaard, 4-ringsmap met insteekvellen). Bij de aanschaf van dit alles wordt u geadviseerd.
 
 
In Nederland wordt op dit moment op 18 locaties gratis mondharmonica les aangeboden aan personen met ademhalingsproblemen. Eén van die locaties is de Olde Mölle in Neede.
 
 
In oktober wordt er bij de Olde Mölle eerst een proefles en een voorlichting gegeven. Bent u geïnteresseerd, stuurt u dan even een mailtje naar Longpatienten@Gmail.com.
 
 
De mondharmonicalessen voor de beginnersgroep zullen worden gegeven op donderdag van 11.30 tot 13.00 uur.
 
 
Op dit moment wordt er bij de Olde Mölle op de donderdagmiddag (13.15 - 14.45 uur) al mondharmonica les gegeven. Komt u gerust eens langs.
 
 
Hier vindt u meer informatie: www.MHTNederland.nl.
 
 
 
Wie weet tot ziens.
 
 
 
Jan Mulleman & Jan Groot KormelinkTerug naar de inhoud