MHT 't Havenbriesje (m/muziek: Langs de Maas door Bas/sie van Toor) - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

MHT 't Havenbriesje (m/muziek: Langs de Maas door Bas/sie van Toor)

MHT LESGROEPEN > Zuid-Holland > Rotterdam-Binnenstad

Organisatie:

Ellen Boot (verpleegkundig specialist)

Sandy de Bruin (verpleegkundig specialist)
Alex Boon (logopedist/docent)


Het Havenziekenhuis in Rotterdam startte in september 2014 met mondharmonicatherapie voor COPD-patiënten. Wekelijks kunnen zij hun ademhaling trainen door het bespelen van de mondharmonica.

Al eerder konden COPD-patiënten bij het Havenziekenhuis meedoen met een eenmalige mondharmonicaworkshop, waarbij zij vaak verrast werden door hun eigen kunnen. De workshop in 2013 was zo’n succes dat het Havenziekenhuis nu start met wekelijkse mondharmonicatherapie voor patiënten met COPD. Mondharmonicatherapie is een leuke manier om de ademhaling te trainen. Met verschillende oefeningen op de mondharmonica wordt de in- en uitademing getraind. Vervolgens worden bekende en minder bekende liedjes gespeeld.

Betere conditie met mondharmonicatherapie
Resultaat van de mondharmonicatherapie is vaak een betere conditie en meer controle over de ademhaling. Deelnemers hebben ook meer kracht om adem te halen en bovendien geeft het bespelen van een muziekinstrument veel plezier. COPD-patiënt Pieter Oostdijk heeft al jaren ervaring met mondharmonicatherapie en heeft geholpen bij de opzet van de mondharmonicagroep in het Havenziekenhuis. “Het is fijn om contact met lotgenoten te hebben en op een leuke manier je longen te trainen. Met regelmatig oefenen ervaar je dat je meer kracht krijgt bij het ademhalen. Bovendien is het maken van muziek zo leuk en ontspannend. Je produceert iets waarvan je nooit dacht dat je het kon. Het geeft ook veel voldoening het met anderen te delen en aan anderen te laten horen.”

Deelnemers betalen een bijdrage van één euro per les en kunnen tijdens de eerste lessen gebruik maken van een mondharmonica en lesmateriaal van het Havenziekenhuis.
Terug naar de inhoud