Kom mee naar buiten allemaal (De Wielewaal) - MHT Nederland

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Kom mee naar buiten allemaal (De Wielewaal)

De lessen > Kinderliedjes
In canon spelen? Canon begint op 4:20 minuut
Andries Hartsuiker

Hartsuiker gaf les aan de muziekschool te Zwolle en volgde in 1946 Wolfgang Wijdeveld op als directeur. Onder zijn leiding werd de school omgezet in het Stedelijk Muzieklyceum Zwolle. In 1955 werd hij docent muziek aan de Werkplaats Kindergemeenschap (ook wel de 'Kees Boekeschool' genoemd) te Bilthoven. In deze hoedanigheid stelde hij het Liedboek van de Werkplaats samen, dat vele jaren dienstdeed. Ook componeerde hij een Requiemin memoriam Kees Boeke (1966).

Hij is vooral bekend als componist van kinderliedjes, waarvan de populairste zijn het tweestemmige Winterlied, het eenstemmige wandellied Zingend marcheren wij (1936) en vooral de tweestemmige canon Komt mee naar buiten allemaal! Dan zoeken wij de wielewaal (1927). Deze en dergelijke liedjes verschenen in bundels van de Arbeiders Jeugd Centrale, de Nederlandse Jeugd Gemeenschap en de Bond van Arbeiders-Zangvereenigingen.

Voor de 9de verjaardag van zijn oudste zoon Ton schreef hij in 1942 een bundel met zeven pianostukjes Vogels op de piano (geïnspireerd op gedichten van Guido Gezelle). Zij werden uitgegeven met illustraties van de componist zelf, die ook kunstschilder was.
Hartsuikers canon De wielewaal met de openingsregel Kom mee naar buiten allemaal en het refrein Dudeldjo klinkt zijn lied, dudeldjo en anders niet, is zo bekend geworden dat velen het voor een van oudsher overgeleverd volksliedje houden. Diverse kunstenaars hebben het in hun werk geadapteerd.

Bron: Wikipedia


 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu