Het Borsthuis Hengelo, 19-04-2018 - MHT Nederland

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Het Borsthuis Hengelo, 19-04-2018

MHT Orkest > Optredens MHT Orkest > 2018

Vrijdag, 19 januari 2018
 
Optreden voor de dagbehandeling van het Borsthuis in Hengelo
 
Dat mondharmonicaspelen goed is voor de ademhalingsspieren is inmiddels bij veel Nederlanders wel bekend. Men denkt hierbij wellicht in eerste aanleg aan mensen met een longziekte, zoals COPD, Astma en longkanker. Ook ik deed dat. Totdat John Banen, MHT Almere, mij liet weten dat mensen met de ziekte van Parkinson ook baat hebben bij mondharmonicaspelen. Lees hier.
 
Ik geef inmiddels zo’n vijf jaar gratis mondharmonica les aan mensen met ademhalingsproblemen. En inderdaad, tot nu toe alleen aan mensen met een longziekte. Met de wetenschap van John Banen ga ik voortaan ook uitdragen dat mensen met de ziekte van Parkinson bij mijn lessen hartelijk welkom zijn. En wie weet volgen er nog wel meer ziektes. Maar wil ik goed les kunnen geven aan mensen met de ziekte van Parkinson, dan wil ik eerst meer weten over deze ziekte. En dan met name over de problemen die met de ademhalingsspieren te maken hebben.
 
Voor vanmiddag had ik een optreden van het MHT Orkest geregeld voor de dagbehandeling van het Borsthuis in Hengelo (O). Hier worden ook mensen met de ziekte van Parkinson behandeld. Er zouden vandaag zo’n 10 personen aanwezig zijn. Daarom het verzoek om met een kleine afvaardiging van het MHT Orkest te komen. Daarom zijn we vanmiddag met drie personen afgereisd naar Hengelo. Zonder problemen kwamen Tresiah, Aartje (zie foto onder) en ondergetekende op tijd in het Borsthuis aan.
 
En inderdaad, inclusief het verzorgend- en verplegend personeel kwamen zo’n 15 personen naar ons optreden luisteren. We hadden ons voorgenomen om eerst zelf een liedje te kiezen dat we zouden spelen en vervolgens de aanwezigen een liedje te laten kiezen dat men dan mee kon zingen (teksten werden uitgedeeld). En zo steeds om beurten. Zo ontstaat er een interactie met de toehoorders. En alzo geschiedde.
 
Tussen het spelen en zingen van de liedjes door kon ik meer vertellen over de mondharmonicalessen en ook vragen stellen aan de toehoorders. Eén van de manlijke toehoorders (78 jaar) vertelde dat hij altijd graag mondharmonica had willen spelen. Ja, wat doe je dan? De persoon in kwestie kreeg van het MHT Orkest terplaatse een nieuwe mondharmonica cadeau en een spoedcursus mondharmonicaspelen. Hij mocht zelfs even deel uitmaken van het MHT Orkest. Iemand even gelukkig maken, hoeft geen grote moeite te zijn!
 
Weer iemand anders van de aanwezigen nodigde het MHT Orkest uit om zondag op een verjaardagfeestje te komen spelen. Vriendelijk hebben wij dit aanbod afgeslagen. Het geeft wel aan dat men het optreden van het MHT Orkest leuk vond.
 
Voor Aartje en Tresiah was het ook een nieuwe ervaring om voor een kleine groep toehoorders te spelen. Beiden deden het erg goed. Daar kun je als begeleider alleen maar trots op zijn.
 
Wordt zeker vervolgd.
 
  
Noot:  Er werden door ons uit privacy overwegingen geen foto’s van de toehoorders gemaakt. 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu