Guter Mond - MHT Nederland

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Guter Mond

De lessen > Gewone liedjes


Hein(tje) Simons
Sunset Trumpets


Sommige liedjes zijn zo oud dat de oorsprong hiervan niet meer precies te achterhalen is. Zo ook het Duitse liedje "Guter Mond, du gehts so stille'. Men komt bij het zoeken ergens uit rond het jaar 1800. Het liedje (7 coupletten) ging toen over een liefdesverklaring van een gebonden man aan zijn geheime liefde. 

Zoals dat wel vaker gebeurt, werden ook van dit liedje veel arrangementen gemaakt. Zo ook door de schoolmeester en dichter Karl Eslin (1851). Hij maakte er een meer Christelijk liedje van in 3 coupletten.

Vele arrangementen volgden hierna waaronder dat van Comedian Harmonists in 1933 en dat van het Nederlandse duo De Selvara’s in 1961 met het liedje “Lieve Maan". De Nederlandse zanger Hein(tje) Simons heeft het liedje in 1967 gezongen en met name in Duitsland zeer populair gemaakt. In 1971 zong de Belgische zanger, wijlen Louis Neefs, het liedje in het Nederlands. De arrangeur van dit liedje, Peter Koelewijn, gaf het liedje de naam "Margrietje".

Hierboven het liedje gezongen door Hein(tje) Simons en daar onder het liedje van Hein(tje), maar dan gespeeld door Sunset Trumpets.

Let op de verschillende herhalingen en tussenspelen. 


Veel plezier.


 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu