Er hangt een paardenhoofdstel aan de muur (C) - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Er hangt een paardenhoofdstel aan de muur (C)

De lessen > Gewone liedjes

Oefening voor het spelen van de G-noot in de kanalen 2 (halen) en 3 (blazen)

De normale 10 kanaals diatonische mondharmonica heeft in de kanalen 2 (halen) en 3 (blazen) de beschikking over een G-noot. Beide G-noten klinken precies hetzelfde. Probeer het maar eens!


Wanneer kies je nu voor 2 halen of 3 blazen? Bij het spelen van akkoorden is dat natuurlijk wel duidelijk, maar welk kanaal kies je wanneer je alleen de G-noot wilt spelen? Dat is een kwestie van gewoonte, aanvoelen, voorkeur en adem (longen). Heb je al veel haalnoten gespeeld en kom je in ademnood, kies dan voor 3 blazen. Bij te veel blaasnoten kies je dan voor 2 halen. Het is vooral een kwestie van aanvoelen.

Probeer hieronder eens te achterhalen wat jouw voorkeur heeft! En lees helemaal onderaan het verhaal over "Het paardenhoofdstel....".

Begin te spelen op 0:07 minuut


Een stukje geschiedenis

Tijdens hun bezoek aan Hawaï raakten de Rotterdammers Bill Buysman en zijn vrouw Mary gecharmeerd van de Hawaïaanse muziek. Bill speelde gitaar en Mary zong en speelde ukelele. Op 26 juni 1934 ontstond de groep De Kilima Hawaiians. De Kilima’s bestonden in de loop der jaren verder nog uit Rudi Wairata, Frans van Oorschot, Smoke van der Elst, Willem Ruivenkamp, Theo Ehrlicher en Jo de Gast.

Na de 2e wereldoorlog werd de Hawaïaanse outfit af en toe omgeruild voor westernkleding. In 1948 namen de Kilima’s hun grootste hit op ‘Er hangt een paardenhoofdstel aan de muur’. Dit nummer was een cover van het lied ‘Bridle hanging on the wal (zanger: Carson Robison).

In Duitsland hadden De Kilima Hawaiians met het ‘Es hängt ein Pferdehalfter an der Wand’ nog veel meer succes. Meer dan één miljoen platen werden hiervan verkocht. In 1954 kreeg men in Duitsland hiervoor een gouden plaat. Leuke bijkomstigheid, in die tijd kwam de Duitse hitparade voor het eerst uit. De Kilima's waren de eersten die op de eerste plaats kwamen.

Tot midden jaren zeventig traden de Kilima’s in Nederland op. Bill Buysman overleed op 23 juni 1991 en zijn vrouw Mary op 17 februari 2002.


Terug naar de inhoud