De Pulmonica - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

De Pulmonica

De mondharmonica > Model mondharmonica > Seydel Pulmonica
De Duitse fabrikant C.A. Seydel Söhne ontwikkelde in het jaar 2013 de Pulmonica. De Pulmonica heeft de uiterlijke kenmerken van een gewone mondharmonica, maar verschilt daar verder wel van. De Pulmonica werd speciaal ontworpen om de ademhalingsspieren te trainen en niet direct om ermee muziek te maken. De Pulmonica is geen normaal gestemde mondharmonica. De Pulmonica is v.w.b. de notenopbouw enigszins te vergelijken met de gewone G-mondharmonica. Maar de klankkleur van de Pulmonica is nog lager dan de al bekende G-mondharmonica (Low G), namelijk LLG (extra laag). Door die extra lage/zware tonen - met name de eerste 4 kanalen - werkt de Pulmonica vibrerend/pulserend en heeft daarom het effect om bij longpatiënten het slijm los te kloppen. 

Om enig effect te hebben, wordt door de fabrikant geadviseerd om dagelijks minimaal 2 x 5 minuten op de Pulmonica te spelen. U hoeft hiervoor geen muzikale kennis te hebben.

Winkelprijs: ca. € 90,00.Bent uw longpatiënt, dan is vooraf overleg met uw arts sterk aan te raden


Spelen/oefenen op de Pulmonica is een vorm van PEP-therapie (PEP = Positive Expiratory Pressure). 

PEP-therapie
Wanneer ademen moeizaam gaat en slijm niet goed opgehoest kan worden, kan PEP-therapie een oplossing zijn. PEP-therapie helpt mensen met chronische aandoeningen aan luchtwegen, met het ophoesten van slijm. Daardoor wordt het ademen gemakkelijker en neemt de kans op ontstekingen af. Veel cliënten met Cystic Fybrosis en aandoeningen als Astma en COPD hebben baat bij PEP-therapie.
 
PEP-apparaat
Als door een PEP-apparaat wordt uitgeademd, gebeurt dat door een weerstand. Zo wordt een positieve druk opgebouwd in de luchtwegen, waardoor deze open blijven. De positieve druk zorgt ervoor dat de luchtflow komt, onder de plekken waar het slijm zit. Het slijm wordt dan naar de grotere luchtwegen geduwd, waar het uitgehoest kan worden. De combinatie PEP en medicijnverneveling kan zorgen voor een diepere toegang van het medicijn in de luchtwegen.

PEP-therapie wordt door een behandeld arts voorgeschreven. 

Bron: MedidisOefenen/spelen op de Pulmonica

Zoals hierboven al geschreven, is de Pulmonica is ontwikkeld voor het trainen van de ademhalingsspieren; met name voor het ophoesten van vastzittend slijm (de Pulmonica werkt vibrerend/pulserend). Gelijk de gewone diatonische mondharmonica heeft de Pulmonica 1 t/m 10 genummerde kanalen. Kanaal 1 blaast het zwaarst en kanaal 10 het lichtst. Begint u pas, begin dan met kanaal 10. 


     


Gaat u dit gemakkelijk af, ga dan pas achtereenvolgens naar kanaal 9, 8, 7, etc. U kunt net als op de gewone ditatonische mondharmonica op de Pulmonica halen en blazen. Wilt/kunt u nog zwaarder blazen/halen, blaas/haal dan op meer kanalen tegelijk. Ook nu weer: hoge nummers blazen/halen het lichtst. 


Wilt u meer weten? 
- Belangrijk om te weten en te meten: http://www.pulmonica.com/Program.htm
- Vraag en antwoord: http://www.pulmonica.com/FAQ.htm


Hebt u vragen, opmerkingen of anderszins: Longpatienten@Gmail.com.


Jan Mulleman
Terug naar de inhoud