Careaz J.W. Andriessen, 21-05-2017 - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Careaz J.W. Andriessen, 21-05-2017

MHT Orkest > Optredens MHT Orkest > 2017

Zondag, 21 mei 2017, een optreden in Careaz J.W. Andriessen te Borculo

Careaz J.W. Andriessen ligt aan de Berkel in Borculo. In 2011 is het nieuwe gebouw geopend. Vanuit dit lichte en ruime pand wordt zorg geboden in het woonzorgcentrum en krijgen mensen met dementie en complexe lichamelijke beperkingen in kleinschalige woongroepen verpleeghuiszorg. Er is een mooi overdekt terras, dat uitnodigt om van het mooie weer te genieten. Saai is het er niet; elke week worden activiteiten georganiseerd. Vandaag was het de beurt aan het MHT Orkest om de mensen te vermaken.

De orkestleden hadden afgesproken een kwartier van tevoren bij de ingang aanwezig te zijn. Wij troffen elkaar daar onder het overdekt terras. Een stralend zonnetje heette ons welkom. Onze gastvrouw, Mijnie, had ons al heel snel gevonden en zorgde gastvrij voor een kopje koffie/thee met koekje. Zo werd het eerst persoonlijk contact gelegd.

Een kwartiertje later gingen we naar binnen, naar de plek waar het optreden plaats zou vinden. Alle orkestleden hebben bij een optreden een eigen taak. Het duurde dan ook niet lang of de meeste toehoorders waren voorzien van een liedjesmap en was het orkest gereed om op te treden.

Mijnie had zich goed verdiept in het MHT Orkest en kondigde het MHT Orkest dan ook ook heel goed aan. Veel viel er door mij dan ook niet meer te vertellen. Nog wel dat de toehoorders (a.d.h.v. de liedjesmap) en het orkest om en om mochten kiezen wat voor lied er werd gespeeld. Persoonlijk ben ik altijd weer benieuwd wat voor liedjes de toehoorders kiezen. Vandaag was het voor mij een verrassing dat een toehoorster koos voor het ontroerende ‘Blijf mij nabij’. Zij bewaarde dit verzoekje tot aan het eind van het optreden.

Na de koffiepauze koos het orkest ervoor om een aantal toehoorders te voorzien van een muziekinstrument. Zo kon men actief met het MHT Orkest meedoen. Dit gebeurde dan ook volop bij het lied ‘Hup Holland Hup’. Ook werd een toehoorster - die nog nooit mondharmonica had gespeeld - door mij uitgedaagd om samen op de mondharmonica een eenvoudig liedje te spelen. Hilariteit alom. Uiteraard mocht deze sportieve toehoorster haar mondharmonica als beloning behouden. In de toekomst zal het MHT Orkest dit gaan doen.

Ook nu weer durfde een koppel het aan om op muziek van ‘Tanz mit mir’ een dansje te wagen. Zij kregen beiden als beloning een sleutelhanger met daaraan een mini mondharmonica.

Het klinkt misschien raar, maar het is bij dit soort optredens een compliment wanneer geen van de toehoorders voor het einde van het optreden vertrekt. Dat is een teken dat men zich op hun gemak voelt. Bij dit soort optredens is niet het applaus het belangrijkste, maar wel de blikken in de ogen van de toehoorders. En met die blikken zat het vandaag wel goed.

Na het bedankwoord en een vrije gift eindigde deze middag voor het MHT Orkest op de plaats waar deze gezellige middag ook begon, namelijk onder het overdekt terras en met een drankje van de gastvrouw.Foto's zie hieronder. Met dank aan Rian Prins. Gelet op de aard van hun ziektes en hun privacy worden de toehoorders niet in beeld gebracht. 

Zie ook Facebook Careaz J.W. Andriessen: 
Terug naar de inhoud