Boerderijenfietstocht Neede, 25-07-2018 - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Boerderijenfietstocht Neede, 25-07-2018

MHT Orkest > Optredens MHT Orkest > 2018

De laatste dagen heb ik met meer interesse dan normaal de  weersverwachtingen gevolgd
Om aan het bestaan van de MHT lesgroepen meer bekendheid te  geven, werd er in het najaar van het jaar 2016 het MHT Orkest geformeerd. De 7  mondharmonicaspelers in dit orkest hebben -m.u.v. de begeleider- allemaal een  ademhalingsprobleem (COPD, Astma, etc.).
Met het MHT Orkest worden zoveel mogelijk openbare  optredens verzorgd waarbij naast het maken van mooie en gezellige muziek meer  wordt verteld over de mondharmonicatherapie (MHT). Hiernaast worden ter plaatse  flyers uitgedeeld. En de orkestleden kunnen rond een optreden als geen ander het  belang van het mondharmonicaspelen uitdragen.
Vandaag, woensdag, 25 juli 2018, stond er een optreden  gepland op één van de rustpunten van de Boerderijenfietstocht in Neede. Dit  rustpunt was dit jaar bij Wevers B.V. in Neede. Wevers B.V. is een  landbouwmechanisatiebedrijf. Men houdt zich bezig met de verkoop, de reparatie  en het onderhoud van tractoren, grondverzetmachines en alles wat daar verder  bijkomt. Men is er erg gastvrij, hetgeen vandaag ook weer is  gebleken.
Vorig jaar had het MHT Orkest ook al een optreden  verzorgd op deze gezellige Boerderijenfietstocht. We wisten dus wel een beetje  wat ons te wachten stond. En dat was veel liedjes spelen. Op zich is dit al  zwaar genoeg voor mensen met een ademhalingsprobleem. Maar  vandaag..............
Naarmate het optreden van vandaag steeds dichterbij  kwam, steeg de buitentemperatuur tot abnormale hoogte. En wel zo erg dat ik mij  zorgen begon te maken over de gezondheid van de orkestleden. Ik weet van mijzelf  dat ik tijdens het mondharmonicaspelen er altijd uit probeer te halen wat erin  zit. Maar hoever kun of mag je gaan met mensen met een ademhalingsprobleem? Hoe reageert men op mondharmonicaspelen bij een  buitentemperatuur van 35 graden en hoger.
Om alle mondharmonicaspelers van het orkest de  mogelijkheid te bieden om vandaag thuis te blijven, had ik gisteren een mailtje  rondgestuurd met daarin het aanbod dat ik zonder problemen vandaag ook alleen  kon optreden. Kennelijk vertrouwde niemand mij dit toe. Om negen uur vanmorgen  was namelijk iedereen aanwezig bij Wevers B.V. Zelfs Joop die herstellende is  van een recente heupoperatie. Chapeau!
Rond 09.45 uur kwamen de eerste fietsers op ons  rustpunt aan. Wij verwelkomden hen met onze muziek. Het MHT Orkest heeft in haar  tweejarig bestaan een indrukwekkend repertoire opgebouwd bestaande uit 50  liedjes. En wel 28 luisterliedjes en 22 meezingers. Vandaag mocht men om beurten  hieruit een lied liezen. Ik ben dan altijd weer benieuwd wat men dan zoal kiest.  Kiest men voor een indrukwekkend luisterliedje of gaat men voor een gezellige  meezinger?

Vandaag was er een duidelijke voorkeur voor de gezellige meezingers.  Kennelijk voelde men wel aan dat de fietsers zin hadden in een gezellige dag.  Het orkest kreeg het zelfs voor elkaar om een echtpaar een lied mee te laten  zingen (Patrona Bavaraie; in Nederland bekend als ‘Pappie, waar blijf je nou’  van Jantje Smit).
Het was rond 13.45 uur dat wij ons slotlied (Adios  Amigo) voor de laatste fietsers speelden. Uiteraard waren er tussendoor de  nodige pauzes voor koffie/fris/broodjes.

Ik overdrijf niet wanneer ik schrijf dat de orkestleden van het MHT Orkest zich vandaag super hebben gehouden!
Nu maar afwachten hoe de orkestleden reageren wanneer  men de komende winter een optreden verzorgt tijdens de  Elfstedentocht.
Terug naar de inhoud