Bluesband, Easy Rider, LIDL, Memphis - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Bluesband, Easy Rider, LIDL, Memphis

De mondharmonica > Test mondharmonica's

Februari 2016

Bij het gebruik van korte duur 
 
Bij het geven van voorlichtingen en bij het starten van de mondharmonicalessen - wanneer men nog onzeker is of men de lessen wel blijft volgen - is een goedkope mondharmonica aan te raden. Tot nu toe werd hiervoor de Happy Hohner geadviseerd. Met hierbij het dringend advies om deze na te kijken op de aanwezigheid van braampjes. Het laatste is namelijk het bekende euvel van de Happy Hohner. Echter, te vaak blijft dit nazien achterwege waardoor met name longpatiënten en kinderen het risico lopen dat de braampjes in de longen terechtkomen. Dit met alle kwalijke gevolgen van dien. De Mondharmonica Winkel verkoopt deze Happy Hohner voor € 6,95.
 
De Mondharmonica Winkel is op de hoogte gebracht van de risico's die de verkoop van de Happy Hohner met zich meedraagt. De Mondharmonica Winkel heeft de handelsketen hierover geïnformeerd en wacht op een reactie.
 
Het aantal locaties waar mondharmonica les wordt gegeven aan longpatiënten blijft groeien. Het risico dat de Happy Hohner niet wordt onderzocht op de aanwezigheid van braampjes stijgt daardoor.
 
In goed overleg met de Mondharmonica Winkel heb ik drie alternatieven onderzocht voor de Happy Hohner. In prijs zijn deze drie iets duurder.
 
1.    Hohner Bluesband (€ 9,95)
2.    Memphis (€ 8,95)
3.    Suzuki Easy Rider (€ 9,95)
 
Ik merk op dat ik slechts de beschikking had over één exemplaar van al de drie mondharmonica’s. Dus niet echt een representatieve test, hooguit een indicatie. Maar toch…
 
Het was goed te constateren dat in geen van de drie mondharmonica’s braampjes werden aangetroffen. Dat is dus pure winst. Maar er als longpatiënt gemakkelijk op spelen en een mooie toon produceren, is een ander verhaal.
 
De drie mondharmonica’s werden door mij op verschillende punten beoordeeld. Lees hieronder.
 
Uiteindelijk kwam de Suzuki Easy Rider als winnaar uit de test naar voren. De Mondharmonica Winkel gaat haar best doen deze mondharmonica voor een scherpe verkoopprijs aan te bieden.
 
Mocht u goede of slechte ervaringen hebben met goedkope mondharmonica's, dan verneem ik die graag.
 
 


Naschrift:  
De Mondharmonica Winkel (Ron van Hal) heeft mij laten weten dat hij de Suzuki Easy Rider ons te koop aanbiedt voor € 7,50.
 Mondharmonica Winkel € 9,95
 Mondharmonica Winkel € 8,95
 Mondharmonica Winkel € 9,95
 
Hohner Bluesband
Memphis
Suzuki Easy Rider
20 februari 2016

Mondharmonica LIDL

Als mondharmonicaspeler word ik regelmatig door vrienden en kennissen gewezen op de mondharmonica die LIDL GMBH af en toe te koop aanbiedt voor € 5,00. "Dat kan toch niets zijn of wel? ", is dan hun vervolg. Mijn reactie was dan ook altijd "Natuurlijk is dat niets, wat kun je nu kopen voor € 5,00!". 

Toen ik de Easy Rider, Memphis en Bluesband aan de test onderwierp, dacht ik ook even aan de LIDL-mondharmonica. Hoe zou deze zich verhouden tot de drie geteste goedkope mondharmonica's?

Hulp kwam uit een onverwachte hoek. Ellly Stevens, MHT Maasstad, mailde mij dat zij een nieuwe LIDL mondharmonica ter beschikking wilde stellen voor een test. Neen, ik mocht haar daarvoor geen vergoeding geven. Dan maar een dankwoord (bij deze nogmaals)!

Elly had de mondharmonica voor verzending goed verpakt. Toen ik de verpakking van Elly openmaakte, zag ik daarin een nog verzegeld kartonnen doosje met daarop een afbeelding van een mondharmonica. In die doos zat naast een duidelijke beschrijving van de mondharmonica (o.a. ook in het Nederlands) een schoonmaakdoekje en een keurig zwart kunstoffen doosje met daarin de merkloze mondharmonica van LIDL (zie onderstaande foto's).

Op de beschrijving staat wel een bedrijfsnaam, adres, modelnummer en versie te lezen: OWIM GmbH & Co. KG in Neckarsulm, model no. HG00050, version. 07/2015. Op de mondharmonica zit een te verwijderen transparante sticker met ongeveer dezelfde gegevens. Op de 10 cijfers na, is de mondharmonica verder blanco.

De mondharmonica voelt degelijk aan. Hij is ook net wat breder en dikker dan de Easy Rider, Memphis en Bluesband. Hij blaast gemakkelijk aan en de tonen komen er best hard uit. Ik heb de noten met mijn digitale stemapparaat geijkt. Alle tonen zijn wat aan de hoge kant. Sommige vallen buiten de gestelde normen.

Eenmaal opengemaakt, tref ik gelukkig geen braampjes aan. De schroefkopjes van de schroefjes voor het luchtdicht houden van de mondharmonica zijn wat aan de kleine kant en zijn ook zachter. De schoefjes zullen dan ook volgens mij vrij snel niet meer normaal te verwijderen zijn. Maar moet dat met een dergelijke mondharmonica?

Ik roep de testen van Easy Rider, Memphis en Bluesband weer terug in mijn gedachten en vraag mij af waar ik de LIDL mondharmonica in het rijtje zou plaatsen. Ik zou hem net onder de Suzuki Easy Rider zetten met daarbij wel de opmerking dat wanneer het alleen om een interactieve presentatie zou gaan ik de LIDL mondharmonica zelfs op de eerste plaats zou zetten. Dit vanwege zijn prijs van € 5,00.

De reactie van MHT Den Helder over de LIDL mondharmonica is mij bekend (lees hieronder). Natuurlijk, wanneer ik de LIDL mondharmonica met bijvoorbeeld de Suzuki Bluesmaster vergelijk dan legt de LIDL mondharmonica het af. Maar er is ook een flink prijsverschil. Ik zou de LIDL mondharmonica ook niet gebruiken voor lesdoeleinden, maar wel voor bijvoorbeeld de al eerder aangehaalde interactieve presentaties. Niets meer, maar ook niets minder.

Er komt echter een probleem bij. De LIDL mondharmonica's zijn niet altijd te koop. Het is een actieartikel van LIDL. Ik heb LIDL aangeschreven en gevraagd of het mogelijk was dat wij eventueel buiten de filialen om uit de bedrijfsvoorraad zouden kunnen putten. Hieronder de reactie van LIDL.

Naar aanleiding van uw schrijven op 18 februari 2016 kunnen wij u als volgt informeren.
Het artikel 'mondharmonica' is een actieartikel; dit betekent dat het artikel af en toe verkrijgbaar is in onze filialen, zolang de voorraad strekt. Op dit moment hebben wij het artikel niet meer op voorraad; wel kunnen wij u meedelen dat als een actie een groot succes is, wij proberen deze zo snel mogelijk te herhalen. Helaas kunnen wij u niet aangeven of en wanneer wij bovenstaand artikel weer in ons assortiment krijgen, graag verwijzen wij u daarvoor naar onze website www.lidl.nl of onze reclamefolder. Ook kunt u zich op onze website opgeven voor onze nieuwsbrief, waarmee u tweemaal per week op de hoogte wordt gebracht van onze acties. Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en hopen u binnenkort weer welkom te heten in één van onze filialen.

Ik laat daarom de Suzuki Easy Rider maar op de eerste plaats staan.
.......................

Reactie MHT Den Helder (19-02-2016):
Wij hebben hier in Den Helder ooit de LIDL mh gekocht voor de beginners. Wij vonden ze waardeloos blazen. Ten eerste erg zwaar en ze zijn snel vals. Dus eigenlijk zonde van je 5 euro.

.......................

Reactie MHT Leeuwarden I.O. (04-12-2017)
Een beetje tegenstrijdige berichten. De één zegt goed; de ander, niet zo best. Ik had er voor de aardigheid vorig jaar ook één gekocht. Een mooi instrument van buiten goed verzorgd in een doosje​. Maar dan!!! In eerste instantie kreeg ik er geen geluid uit (COPD). Ik moest zoveel kracht zetten en dat is vast niet de bedoeling voor deze groep mensen. Ik ben het met je eens dat dit instrument niet goed bespeelbaar is voor mensen met een luchtwegaandoening. 
Fijne dagen en een goede jaarwisseling voor u allen.
m.v.g, Jan Douma

....................... 

Terug naar de inhoud