Bezoek MHT Nederland, 31 maart 2016 - MHT Nederland

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Bezoek MHT Nederland, 31 maart 2016

Zuid-Holland > Gorinchem

Wekelijks repeteert de lesgroep Ademnoot op de donderdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur in de Jan Sterkezaal van Het Gasthuis in Gorinchem.

Na diverse mailwisselingen met de begeleider van de lesgroep Ademnoot, Jan de Graaff (accordeonspeler van de Hohner Boys uit Spijk) zijn Aartje en ondergetekende donderdag, 31 maart 2016, afgereisd naar het verpleeghuis Het Gasthuis in Gorinchem. Jan had ons de route opgestuurd en ons uitgelegd waar wij precies moesten zijn. De reis verliep dan ook voorspoedig. We waren als eersten aanwezig. Bij binnenkomst stond de koffie en thee al op ons te wachten. Niet lang daarna kwam de lesgroep binnen met in haar kielzog de mascotte Saar (herdershond).

Na een gemakkelijke kennismaking en een kop koffie startte de les. Wat dan meteen opvalt, is dat men op tremolo mondharmonica’s speelt. Deze mondharmonica’s in de toonsoort C, F en G worden door de Stichting Vrienden van het Beatrixziekenhuis in bruikleen gegeven aan de lesgroep. Bij het verlaten van de lesgroep worden de mondharmonica’s weer ingenomen en door het Beatrixziekenhuis medisch gereinigd en weer aan nieuwkomers uitgeleend. 

Een gratis onderkomen, gratis koffie & thee en mondharmonica’s kosteloos in bruikleen! Wat wil je nog meer? Kennelijk is het toch niet genoeg. Er is nauwelijks aanwas; geen longpatiënten die zich voor de mondharmonicalessen aanmelden. Deze trend zien we overigens bij alle verenigingen in Nederland terug. Maar de nuchtere begeleider Jan de Graaff hoor je niet klagen. Jan staat, of beter gezegd zit, al jaren voor deze lesgroep en stimuleert de mensen hun stukken goed te spelen en deze thuis te oefenen. Jan wordt wekelijks - volgens een rooster -  bijgestaan door een hulpbegeleider afkomstig uit de Hohner Boys. Vandaag was dat Gerard Donker, 1stemspeler. 

Waar lesgroepen als MHT Maasstad, MHT Meddo en MHT Neede voor de begeleiding hun heil zoeken in orkestbanden zorgt Jan met z’n accordeon zelf voor de begeleiding. De nummers die men speelt zijn gangbaar en zien/horen we ook bij de andere MHT lesgroepen. Ook deze nummers zijn voorzien van cijfers onder de noten. Deze cijfers (geënt op de tremolo mondharmonica) zijn logischerwijs anders dan de cijfers die geënt zijn op de 10-kanaals mondharmonica.

In het leslokaal lag op een kast voor iedereen een degelijke en zelfgemaakte houten inklapbaar tafelmuziekstandaard klaar.

Al meespelend met de lesgroep besef je dat de sfeer niet veel anders is dan in Rotterdam, Winterswijk of Neede. Men speelt gezellig met elkaar, keuvelt wat met elkaar en een docent die daar wat van zegt wanneer dat nodig is. Longpatiënten die elkaar goed kennen, samen muziek maken en er even niet bij stil staan dat ze ernstig ziek zijn.....

Men staat wel even stil bij een verjaardag van een medelid van de groep. Het Lang zal ze leven werd ook hier voor haar uitbundig gespeeld. Een feest der herkenning. Aartje had thuis voor bij de koffie een cake gebakken. Tijdens het spelen van het Lang zal ze leven hoorde ik ineens dat Saar, de mascotte, mee ging ‘zingen’ (lees: janken). "Dat deed Saar altijd bij dit nummer", vertelde men.

Regelmatig stuur ik bladmuziek met begeleidingsmuziek rond; ook naar de lesgroep Ademnoot in Gorinchem. Onlangs stuurde ik nog rond: 5.137. Het Lied van de IJssel. Blij verrast waren Aartje en ik dat de lesgroep dit lied speciaal voor Aartje en mij had ingestudeerd en voor en met ons samen speelden. Neen, de begeleidingsband werd niet gebruikt, daar zorgde Jan voor met zijn accordeon.

Zo vloog het lesuurtje voorbij. Na een warm afscheid reden Aartje en ik weer terug naar het oosten van het land. Genoeg stof om in de auto over na te praten en na te denken.

Aartje en ik danken de lesgroep Ademnoot voor haar gastvrijheid.


 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu